ALLMÄNNA VILLKOR
§ 1,0 ALLMÄNT
Medlem i föreningen äger rätt att koppla in sin fastighet på föreningens ledningsnät för vatten, avlopp och bredband efter undertecknandet av ansökningsblanketten och inbetalning av medlemsinsatsen på 15 000 kr samt en anslutningsavgift för framgrävning e.d. på 30 000 kr plus moms (2016 års nivå) med uppräkning årsvis med ett amorteringsindex. (Amorteringsindex = amorteringsbelopp året före delat med antal medlemmar). 2022 års penningvärde 51 700 kr plus moms. Undertecknandet innebär att man samtidigt godkänner föreningens stadgar och allmänna villkor. De allmänna villkoren är till för att säkerställa miljö och säkerhet och för att föreningen skall kunna leva upp till sina förpliktelser och ansvar gentemot föreningens medlemmar, myndigheter, leverantörer och mottagare av avlopp.
Anslutning av vatten och avlopp kräver även en anslutningsavgift till kommunen samt en årlig fast avgift som föreningen debiterar medlemmen och vidarebefordrar till kommunen.
För 2022 gäller (se vidare Lidköpings kommuns hemsida):
Anslutningsavgift 19 845 kr fastighet och 12 600 kr per lägenhet.
Årsavgift för varje boendedel / lägenhet 780 kr.
De allmänna villkoren kan omarbetas av styrelsen och blir gällande för alla medlemmar efter godkännande av en årsstämma. Medlem som bryter mot stadgar och/eller allmänna villkor får acceptera sanktioner, skadeståndsanspråk eller uteslutning.
Utträde ur föreningen görs efter undertecknande av medlemsutträdesblanketten vilket skall ske om fastigheten överlåtes till ny medlem, eller om myndighet inte godkänner etablering eller att medlem utesluts ur föreningen
§1,1 VATTEN
Föreningen köper idag vatten från Lidköpings kommun som skall motsvara Livsmedelsverkets krav på dricksvatten. Vattnet säljer föreningen vidare till medlem med en installerad vattenmätare.
Föreningen har rätt att begränsa eller avbryta vattenleverans när så bedöms lämpligt för underhåll, kontroll e.d. för att förhindra skada på person eller på egendom. Ekonomisk ersättning för utebliven leverans/störning utgår ej, men husbehovsvatten skall erbjudas vid längre leveransstopp. Vid planlagda leveransavbrott eller begränsad vattentillgång lämnar föreningen information på lämpligt sätt och medlem är då skyldig att följa givna anvisningar.
Om driftstörningar uppstår och bristfälligt vatten kommer ut i vattensystemet och resultatet av felsökningen visar att problemet låg hos medlem så ansvarar medlem för föreningens kostnader.
Medlem ansvarar för avläsning av vattenmätaren och rapportering till föreningen på anmodan efter givna anvisningar. Enklast görs detta på föreningens hemsida under ”logga in” och ”avläsning av mätare”. Vid ägarbyte får parterna själva reglera vattenkostnaden om så önskas (se 3.0, Ägarbyte).
Vid utebliven eller försenad inrapportering har styrelsen rätt att utdöma en kännbar förseningsavgift som skall framgå vid varje enskilt tillfälle. För alla medlemmars bästa kommer en periodisk avläsning ske från föreningen.
Om medlem upptäcker brister på vattenmätaren skall föreningens kassör omgående informeras då mätaren är föreningens egendom och underlag för debitering. Om vattenförbrukningen visar på brister så har styrelsen rätt att göra en sköndebitering.
Enbart av föreningen anlitad entreprenör har befogenheten att bryta plomberingen av vattenmätaren och utföra underhåll eller annan hantering av mätaren. Vid byte av mätare rapporterar anlitad entreprenör gammal och ny mätarställning till föreningens kassör. Föreningen har rätt att utföra kontroll av vattenmätaren när så anses befogat.
§ 1,2 AVLOPP
Föreningen tar emot avloppsvatten från medlems fastighet och distribuerar det för närvarande till Lidköping Kommuns avloppsreningsverk. Föreningen hävdar samma krav på avloppsvattnets kvalitet som kommunens krav (se kommunens hemsida under ”vatten och avlopp”).
Detta innebär att fastigheten inte får tillföra avloppet något av följande ämnen eller föremål:
- Lösningsmedel
- Giftiga ämnen
- Läkemedel
- Färgrester
|
- Bensin, Diesel, Olja
- Frätande ämnen
- Topps, Bomull, Plåster e.d.
- Papper som inte löses i vatten
|
- Föremål som kan förorsakar stopp, avlagring, vidhäftning, gasbildning e.d.
|
Avfallskvarn får inte användas då avloppssystemet inte är dimensionerat för större mängder organiska ämnen.
Vatten från dagvattensystem (dräneringssystem) får inte anslutas till föreningens avloppsnät.
Medlem som bedriver näringsverksamhet där större mängder organiska ämnen förekommer, fett e.d. krävs en fettavskiljare, före avloppet släpps till föreningens avloppsnät.
Om driftstörningar uppstår och avloppsvattnet innehåller förbjudna ämnen eller material och resultatet av felsökning visar att problemet låg hos medlem, så ansvarar medlem för föreningens kostnader.
Föreningen har rätt att kräva, på medlems bekostnad, provtagningsrutiner och journalföring över verksamhet som kan inverka menligt på avloppsvattnet.
Föreningen har även rätt att begränsa eller avbryta fastighetens utsläpp när så bedöms lämpligt för underhåll, kontroll e.d. för att förhindra skada på person eller egendom. Ekonomisk ersättning för utebliven avloppsfunktion/störning utgår ej. Inträffar extraordinära situationer så kommer föreningen att bistå med slamsugning efter överenskommelse. Vid planlagda leveransavbrott lämnar föreningen information på lämpligt sätt och medlem är då skyldig att följa givna anvisningar.
Avloppskassunen behöver tillsyn och viss renspolning för att vidmakthålla pumpfunktionen. Medlem skall lyfta på locket periodiskt och bekanta sig med funktionen för att finna en renspolningsfrekvensen (se skötselanvisningar).
§ 1,3 BREDBAND
Föreningen erbjuder bredbandslösningar i ett ”öppet” fibernät efter upphandling med ett tjänsteföretag som driver föreningens fibernät under bestämd avtalstid.
Föreningens kostnader för att driva nätet debiteras medlem som en driftskostnad av föreningen, för de medlemmar som nyttjar bredbandsnätet. Medlem som inte tecknat avtal om bredbandstjänster får normalt ingen mediaomvandlare installerad. Föreningen tillhandahåller mediaomvandlaren när så behövs
Medlem eller dess hyresgäst tecknar bredbands abonnemang/tjänst direkt med avtalat tjänsteföretag. Tjänsten ”Fritt val” där man själv väljer tjänsteoperatör och kanske önskar tjänst per månad tar föreningen ut driftskostnad för helår.
Medlem får inte ansluta utrustning som kan skada eller störa föreningens nät eller vidareleverera bredbandstjänster.
Endast entreprenör, utsedd av föreningen, har tillträde till föreningens nät för arbete, kontroll och underhåll.
Kortare stopp kan och får ske på grund av underhåll utan att informera medlem. Vid planlagda längre leveransavbrott lämnar föreningen information på lämpligt sätt.
Om skada eller driftstörningar uppstår i fibernätet, kopplingsdosa eller mediaomvandlare och felsökning visar att problemet låg hos medlem så ansvarar medlem för föreningens kostnader.
Föreningen har rätt att koppla från bredbandet om medlem försummar sina skyldigheter enligt avtal med tjänstebolaget eller föreningens allmänna villkor. Föreningen ansvarar inte för olägenheter, skada, intrång eller utebliven nytta av bredbandsnätet som ex. produktionsbortfall, förlorad vinst e.d.
§ 2,0 FRAMDRAGNING OCH INKOPPLING I FASTIGHET
Föreningen drar fram tre ledningar till fastighetens tomtgräns och svarar för alla arbeten och kostnader för det gemensamma stamnätet och distributionsnätet *) fram till tomtgräns. Om medlem önskar annan lämpligare plats inom fastigheten som förbindelsepunkt (Se §3,0) så kan medlem överenskomma med föreningen om debitering av merkostnaden. Medlem svarar för alla arbeten och kostnader från förbindelsepunkterna (se §3,0) in i huset.
*) Vid extraordinära kostnader för att komma fram till fastigheten som sprängning, värmekabel, sjöslang, sjögrävare e.d. står medlem för den fördyring som framräknas. Preliminär offert skall lämnas till medlem före produktionsstart.
Medlem har rätt att koppla på VA till olika enheter på fastigheten, men anslutning till del av byggnad eller annan byggnad som kan benämnas ”lägenhet” skall medlem kontakta föreningen och betala kommunala avgifter enligt ovan (§1 Allmänt).
Kommunens lägenhetsbegrepp är: ”En fristående bostadsenhet som skall innehålla toalett och köksutrymme/pentry/kokvrå samt att den skall kunna nyttjas fristående, det skall finnas möjlighet att stänga om sig”.
Medlem äger ej rätt att vidarekoppla vatten, avlopp eller bredband till annan fastighet då medlemskapet är kopplat till den fastighetsbeteckning som medlemsansökan avser.
Föreningen rekommenderar att åskskydd finns installerat i fastighetens elskåp som då kan skydda all elektronik som är normalt i ett modernt hus. Föreningen har haft kostnader för avloppspumpens elektronik varför både medlem och förening kan ha fördel av ett åskskydd. Föreningen kan erbjuda ett effektivt åskskydd till mycket rimlig kostnad.
§ 2,1 Vatten
Slang för dricksvatten avslutas med avstängningsventil normalt vid tomtgräns. Om avloppskassun fått annan placering och det är lämpligt, läggs slang fram till kassunen med tillräcklig slang längd för att ansluta in i huset. Se §2,0.
Medlem ansvarar för att slangen grävs in till fastigheten på frostfritt djup alternativt frost skyddas med lämplig metod och förbereder för installation av vattenmätare. Installationen får aldrig göras så att det av föreningen levererade vattnet blandas med eget vatten (sjövatten / brunnsvatten). Installation skall till alla delar vara fackmannamässigt utfört av behörig entreprenör som skall prov trycka systemet från avstängningsventil till vattenmätaren.
Olika vattens kemiska förutsättningar kan lösa äldre avlagringar i vattenledningarna i huset och försämra vattnets upplevda kvalitet under viss tid efter inkoppling. Beroende på åldern på husets vattensystem och då främst varmvattnet med varmvattenberedaren kan då vara en stor orsak till eventuell smak och luktbekymmer.
§ 2,2 Vattenmätare
Enbart föreningens anlitade entreprenör får installera och plombera vattenmätare godkänd av föreningen. Mätaren placeras frostfritt och lätt åtkomlig enligt branschstandard på en konsol med kulventil på ingångssidan av mätaren.
Ej inkopplad slang plomberas av föreningen. Bruten plombering ger kännbar sköndebitering.
Vid nybyggnation kan överenskommelse göras med styrelsen om byggvatten, förbruka vatten utan att vattenmätare finns installerad för en begränsad tid, detta debiteras som en engångssumma 500 kr + moms för påbörjad 12 månaders period. Styrelsen kräver att medlem skyndsamt beställer installation av vattenmätare när så är möjligt.
§ 2,3Avlopp
Slang för avlopp ansluts till pumpen i avloppskassunen, normalt vid tomtgräns. Om avloppskassun behöver placeras på annan plats för att uppnå bättre funktion och enklare anslutning mot fastighetens avloppssystem så kan detta ske efter överenskommelse (se §2,0).
Medlem ansvarar för att avloppsrör av PVC ansluts mot avloppskassunen och grävs in till fastigheten och frost skyddas med lämplig metod. Installation av avlopp skall till alla delar vara fackmannamässigt utförd.
Medlem ansvarar för att elinstallation utförs för att styra pumpen i avloppskassunen vilket skall till alla delar vara fackmannamässigt utfört utan någon typ av skarvning i avloppskassunen. Pumpen skall skyddas med ett motorskydd direkt efter styrenheten. Styrenheten och motorskyddet levereras av föreningen, all övrig el-utrustning bekostas av medlem som placerar styrenheten på lämplig plats i fastigheten för att kunna ha kontroll på funktionen. Strömförsörjning kräver 400v/3-fas. Larm och övervakning sker med svagström mellan pump och styrenhet.
§ 2,4 Bredband
Slang (16mm) för bredband lämnas i en ring invid avloppskassunen, tillräckligt lång för att nå önskad plats i huset.
Medlem ansvarar för att fiberslangen blir ingrävd in i fastigheten på sådant sätt att fiberkabeln kan blåsas in, detta innebär att inga böjar får vara skarpare än radie 30 cm och slangen skall läggas på rimligt djup (50 cm) utan att kunna skadas vid förekommande arbeten på fastigheten.
Medlem ansvarar för att elinstallation utförs, om så krävs, då bredbandsutrustningens mediaomvandlare kräver 220v.
Av föreningen anlitad entreprenör blåses fiberkabeln in i slangen och inkoppling med glasfibersvetsning sker i kopplingsdosa med montering av mediaomvandlaren. Kontroll sker så full signal erhålls.
Uppkoppling mot nätet görs efter att medlem kontaktat föreningens sekreterare som lägger beställning mot det tjänsteföretag som föreningen gjort upphandling med.
Inkoppling av TV, router och telefon görs på medlemmens initiativ och ansvar.
§ 3,0 JURIDISK ANSVARSFÖRDELNING
INSTALLATION - Den juridiska ansvarsgränsen mellan föreningens anläggning och medlems installation går i förbindelsepunkten. Med förbindelsepunkt menas den punkt där inkoppling har skett.
Vatten – Medlems ansvar, från avstängningsventil vid ”tomtgräns”. Vattenmätaren är föreningens egendom.
Avlopp – Medlems ansvar, från avloppskassunens anslutning mot hus. Kassun, pump och styrenheten är föreningens egendom.
Fiberslang – Medlems ansvar, från avloppskassunen in i hus.
Bredband – Medlems ansvar, från mediaomvandlaren anslutna enheter. Fiberkabel, kopplingsdosa och mediaomvandlare är föreningens egendom.
KONTAKTADRESS - Samtliga föreningens kostnader som berör medlems fastighet debiteras till medlemmens adress Se ansökningsblankett ”person-/kontakt-uppgifter”. Föreningen tar inte på sig att dela på debiteringar till olika intressenter för en medlemfastighet. Medlem ansvarar för att föreningen har uppdaterade kontaktuppgifter vilket enklast görs på föreningens hemsida under ”logga in” och ”mina uppgifter”
FÖRENINGSERBJUDANDE - Vid föreningserbjudanden gäller de villkor/avtal som utarbetats för ändamålet.
ÄGARBYTE - Vid ägarbyte av medlems fastighet skall ny fastighetsägare informera sig om föreningens stadgar och allmänna villkor och söka inträde i föreningen genom föreningens blankett för ägarbyte. Avgående medlem begär samtidigt utträde ur föreningen genom samma blankett för ägarbyte. Medlemsinsatsen övergår till ny medlem och samtliga ingångna avtal övergår till ny medlem. Från att ny medlem blivit registrerad i föreningen kommer korrespondens och kostnader, även upplupna, att skickas till den nya medlemmen (eventuell kostnadsreglering mellan parterna ombesörjs av parterna själva).