Skötsel av vatten och avloppssystem
VARFÖR BLIR DET STOPP I AVLOPPET?
Stopp i ett avlopp kan det bli av många orsaker och skapar då problem både för dig och föreningen. Ett stopp i avloppet kan även bli dyrbart både för den enskilde som för föreningen. Föreningen vill sprida kunskap så vi får så lite stopp som möjligt i framtiden.
DISK- OCH TVÄTT-MASKINER
Disk och tvättmaskiner har i princip aldrig några stopp i avloppet då de använder varmt vatten och med större vattenmängder och starka tvätt kemikalier vilket gör att det spolar bort avfallet bra..
TOALETTEN
Avloppsröret från toa-stolen har sällan stopp om vi använder den för vad den är avsedd för, med andra ord sådant som passerat kroppen vilket är en självklart för de flesta. Det finns sådant som inte alls skall i avloppet och som inte alla tänker på eller förstått och det är exempelvis blöjor, pappershanddukar, kemikalier, oljor fasta föremål som inte löses upp m.m. detta kommer förorsaka stopp förr eller senare. En fördel i sammanhanget är att toa-stolen använder 5 till 10 liter vatten per spolning vilket gör att avfallet åker iväg på ett bra sätt.
TVÄTTFATET
Handfatet och duschen får oftare stopp och beror till viss del på klenare avloppsrör men mest på att vi använder tvål som ombildas till fett. Fettet får hjälp av bakterier, hår, hudceller och smuts som tillsammans bildar en massa på rörets insida som på sikt kan sätta igen röret.
DISKBÄNKEN
Avloppssystemets stora problem kommer från köket där diskbänkens avlopp släpper ut mycket fett. Enligt Sveriges kommuner så ökar problemet med fettavsättning i rörsystemet och särskilt nu på 2000-talet. Vad det beror på vet man inte riktigt men att vi använder mer fett i matlagningen idag är en sanning. Inte bara det att vi steker i smör och olja utan att vi köper allt mer färdiga produkter inlagrade i fett och olja som senare sköljer ner i slasken.
När oljan/fettet spolas ner i slasken och vidare ut i avloppssystemet så kommer den ner tillsammans med vatten i den kalla ledningen och avloppsbrunnen där det aldrig blir varmare än ca: 7 grader då fettet stelnar på rörets och tankens väggar samt på pumpanordningen med dess nivåvippor.
Fettet kommer att på kort tid kunna ge driftsproblem om man inte vidtar försiktighetsåtgärder. I värsta fall kan fettet förorsaka problem också för dina grannar om fettet kommer förbi pumpen och ut på stamledningen där även andra bidrar med fettansamlingar. För några år sedan upptäcktes ett avloppsproblem i stadsdelen Kensington i London som hade en fettklump i avloppsröret som vägde 15 000 kg och blockerade 95% av det grova rörets diameter. 2017 konstaterades det på nytt i London en 130 000 kg och 250 m lång fettklump som mer eller mindre satt igen avloppssystemet. Något att fundera på! Använd gärna en miljötratt där du häller fettet m.m. i en flaska som sedan slängs i brännbara sopor som på bilden här intill
SKÖTSET AV AVLOPPSPUMP
För åretrunt boende
• Kontrollera din avloppspump minst en gång per år. Spola rent med trädgårdsslangen direkt ner i avloppsbrunnen och särskilt nivåvipporna görs rena. Låt vattnet spola tills pumpen gått ca: 2 gånger för att säkerställa att rent vatten pumpas ut i ledningen.
För fritidsboende
Vid stängning för säsongen för sommarboende, dvs. då pumpstationen inte kommer användas under längre tid.
• Renspola avloppssystemet i huset från det avlopp som är längst från avloppsbrunnen för att förhindra sedimentering i ledningarna och uppkomst av dålig lukt.
• Spola en större mängd vatten med trädgårdsslang direkt i avloppsbrunnen samtidigt som renspolning g&oouml;rs av brunnen invändigt och särskilt nivåvipporna görs rena. Låt vattnet spola tills pumpen gått ca: 3 gånger för att säkerställa att rent vatten pumpas ut i ledningen hela vägen fram till och förbi tomtgräns.
• Låt strömmen till pumpstationen vara påslagen! Pumpen mår bäst om den får köras då och då, därför finns det en inbyggd funktionen för motionskörning av pumpen som aktiveras under perioden då pumpen inte används. Pumpen startar några sekunders vart fjärde dygn för att hålla igång funktionen.
• Om elen stängs av – Stäng även av vattnet för säkerhets skull! Om det skulle bli en vattenläcka i fastigheten t.ex. genom frysning eller av annan anledning så kan detta vatten via avloppet fylla upp pumpstationen. Pumpen kommer då inte att starta och pumpa bort vattnet, vilket kan leda till att vattnet fyller avloppsbrunnen och ledningarna upp till golvbrunnarna och orsakar översvämning inne i huset.
• Låt eventuella värmekablar vara påslagna för att undvika att något fryser sönder eller att det blir en ispropp. Skulle det bli en ispropp får det konsekvenser när man börjar bo i huset och pumpstationen tas i drift igen. Avloppsbrunnen fylls då upp trots att pumpen är igång, detta leder till att pumpstationen inte blir av med avloppet p.g.a. isproppen. Vattentillförseln måste då stängas av för att förhindra att vatten tränger tillbaka upp i huset och orsakar översvämning.
SKÖTSEL AV VATTENLEDNING
För åretrunt boende
• Har installationen gjorts rätt så skall inget behöva hända och frysrisken bör vara obefintlig.
För fritidsboende
• Tänk till på hur vattensystemet har gjorts i huset då vatten står stilla under hela vintern så inget fryser sönder.
• Finns risk för sönderfrysning så stäng av huvudkran på inloppsledningen ute i trädgården och töm systemet i huset efter bästa förmåga, tänk på vattenmätaren också. Vill du vara helt säker så blås ur ledningen med tryckluft..
• Finns det inte en tömningskran före vattenmätaren så fundera på att installera en sådan kran så tömning av systemet går lättare.
DISKUTERA I FAMILJEN
Detta får inte slängas i avloppet- hur hanterar vi det?
- Lösningsmedel
- Avfettningsmedel
- Bekämpningsmedel
- Läkemedel
- Färgrester
- Bensin, Diesel
- Olja
- Giftiga ämnen
- Frätande ämnen
- Sura ämnen
- Föremål som kan förorsakar stopp, avlagring, vidhäftning, gasbildning eller explosion
Hur kan vi minska fettet i avloppet – några tipps!
- Torka alltid kastruller, stekpannor och redskap med hushållspapper och släng i soporna. Tänk på skinkspadet!
- Använd diskmedel i tillräcklig mängd som binder det kvarvarande fettet efter avtorkning som då förbättrar situationen något.
- Mat som hel och halvfabrikat lagrade i oljor t.ex. torkade tomater, oliver m.m. kan fettet och oljan hällas i tomma mjölkkartonger och läggas i det brännbara soporna.
- Det är bättre att förebygga än att använda t.ex. propplösare och kaustiksoda för de gör bara lokal nytta och inget nere i ledningsnätet. Starka kemikalier förstör på sikt även packningar och plaströr i huset.